Îl cunoaște tot satul, și el, la rândul său, a fost contemporan cu nașterea fiecărui locuitor al Chesințului în ultima sută de ani. Vorbim despre cel mai vârstnic chesințean, domnul învățător și profesor Blidar Teodor, care la aproape 99 de ani, pe care îi va împlini anul acesta, reprezintă primul locuitor al satului , de când există documente, care atinge această vârstă, și, îi dorim din tot sufletul, să fie și primul chesințean din istorie care să împlinească și să depășească suta de ani!
Nu doar vârsta înaintată constituie motivul pentru care acest om merită respectul și prețuirea întregii comunități, ci mai ales faptele, ceea ce lasă în urma sa domnul învățător.
Născut la 4 noiembrie 1913, domnul Blidar Teodor este, la ora actuală, cea mai importantă personalitate în viață a Chesințului, persoana care s-a implicat activ, cel mai mult, în ultimii aproape 80 de ani, în bunul mers al localității. Nu doar martor al istoriei ultimului secol, ci însuși creator de istorie în satul Chesinț! Născut în vremea împăratului Franz Josef, domnul Blidar este printre ultimii veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din sat, dar și printre ultimii oameni din România care au fost contemporani primei conflagrații mondiale. Aparținând unei alte lumi, mult mai bună, dar de mult apusă din păcate, imaginea sa este aidoma dascălului din poeziile lui Octavian Goga, apostol al satului și far de lumină, dedicat trup și suflet comunității, școlii și bisericii! Ajunge doar să enumerăm înfăptuirile domniei sale pentru a întregi acest tablou : învățător a zeci de generații de elevi din Chesinț, profesor de științe naturale, muzică și director al Școlii din Chesinț, cantor bisericesc, dirijor al corului bisericii, dirijor al corului mixt al satului, înființat tot de către el, președinte al Casei de cultură din Chesinț. A inițiat și a coordonat construirea căminului cultural din Chesinț, a actualei clădiri a școlii din Chesinț, alături de ginerele său, Lazăr Nicolae o altă personalitate de referință a satului, s-a implicat activ în renovarea și pictarea bisericii din sat, în înființarea bibliotecii satului, s-a ocupat de înconjurarea cu gard a cimitirului și de înființarea parcului din centrul satului. Cum am menționat, a înființat un cor mixt din tinerii din Chesinț, în anii 50-60 ai secolului trecut, cu care a participat la nenumărate serbări și concursuri, și a dirijat zeci de ani corul bisericii, până când acesta a încetat să mai existe. De asemenea, este nelipsit de la biserică, în fiecare duminică și la sărbători, la locul său din strana stângă a lăcașului de cult. În ultimii ani, a elaborat două ample monografii, ale satului Chesinț și ale școlii din localitate, tipărite la Arad de către nepotul său, Lazăr Florin. Un alt volum, de poezii dedicate Chesințului și locuitorilor săi, așteaptă lumina tiparului.
Până în urmă cu doi ani, când a suferit un accident la șold, mergea încă pe bicicletă. Și astăzi, la aproape o sută de ani, lucrează în gospodărie, sparge lemne, sapă în grădină, la fel cum a făcut-o întreaga viață. Este foarte viu, extrem de activ, mersul îi e la fel de rapid ca în urmă cu 30-40 de ani, meritându-și porecla pe care i-a dat-o satul, ”Moș Viteză”. Lucid și foarte optimist, pus chiar pe glume, nu se lamentează și nu se vaită că l-ar durea ceva, cum fac alții, mult mai tineri decât el. Povestește cu plăcere despre vremurile trecute, când chesințenii erau mai harnici ca astăzi și mai cinstiți. Se mândrește cu urmașii săi : fiica Florica, fostă învățătoare la școala din Chesinț, ginerele Lazăr, fost director aproape 3 decenii al acestei școli, nepoții Nicoleta și Florin, dar mai ales cu cei doi strănepoți, Vlăduț și Răzvan, lumina ochilor săi!
Acum, la ceas aniversar pentru Blogul dedicat satului Chesinț, îi urăm din toată inima, multă sănătate, ani mulți peste sută și o bătrânețe liniștită domnului învățător Blidar Teodor! De asemenea, adresăm propunerea Primăriei Comunei Zăbrani și factorilor abilitați, de a i se acorda titlul de Cetățean de Onoare al comunei, pe care îl merită cu prisosință!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu